IR Nyelviskola 6. lecke: Rendhagyó szabályok – Amikor mindjárt nem is 160 az a gramm…

Facebookpinterestlinkedin

Mostanában nagyjából a csapból is a 160 grammos “szénhidrátdiéta” folyik. Hogy miért pont ez a szám híresült el, annak annyi a magyarázata, hogy ez lett a kiinduló alap – az IR Nyelviskola eddigi leckéiben is ennyivel számoltunk-, és mivel sokan leragadnak ennél, a 160-as bűvös szám rögzült a fejekben. Hiába mantrázza az ember, hogy ez nem egy kőbe vésett szám, hogy nem mindenkinek ez válik be (és akinek beválik, annak se minden élethelyzetben), még mindig sok fül mellett elsuhan, hogy az étrendet személyre kéne szabni.
Ezért hoztam most 3 példát, amikor még aki amúgy tényleg a 160 grammot tartja, az is másképp fog enni.

  1. Sport

IR-es életmódváltók számára a rendszeres sport beiktatása pont olyan fontos pillér, mint az étrend rendbetétele. Ne felejtsük viszont el, hogy egy hosszabb –  1 órát meghaladó -, vagy intenzívebb edzés – egyéni edzettségtől függ, hogy mit tekintünk annak – igényelhet némi extra szénhidrátbevitelt, hogy menet közben ne essen le a vércukrunk és ne legyünk rosszul, valamint az edzés utáni visszatöltéshez is. Ha tehát valaki azt tapasztalja, hogy edzés közben kimerül, esetleg remeg, szédül, rosszul lesz (ez akkor is előfordulhat, ha amúgy a megterhelés megfelelő lenne a számunkra), az nyugodtan vegyen magához közben némi szénhidrátot, pl hígított gyümölcslé formájában.
Szóval mégegyszer: ha edzés közben hányingered van, az nem feltétlen attól van, mert olyan szuperhatékonyan dolgozol (láttam már ezt fokmérőként megjelölve), hanem lehet, hogy “hipózol” és CH pótlásra van szükséged.
Edzés után közvetlenül pedig alapból 10g gyors CH javasolt a visszatöltődéshez – és ezek nem számolandóak bele a napi keretbe.


Photo Credit PhotoAlto/Sandro Di Carlo Darsa/Brand X Pictures/Getty Images

 

  1. Alkohol

Természetesen az ember akkor is jár szórakozni, ha IR-es, és – bár igényel némi odafigyelést – az alkohol fogyasztás sem tilos. Két dolgot érdemes észben tartani (a mértékletességen túl, hiszen az ugye alap): válasszuk a száraz, kevesebb CH tartalmú, cukormentes italokat, viszont ne felejtsünk számolni azok vércukor csökkentő hatásával. Elkerülendő egy esetleges rosszullétet, ne felejtsünk el enni is az ital mellé – szénhidrátot, természetesen. Például valamilyen IR-barát ropogtatni valót, gyümölcslevet, stb. 

Halkan jegyzem meg, hogy mivel egyes IR kezelésére használt gyógyszerek kissé fogékonyabbá teszik az embert az alkohol hatásaira (kevés is be tud ütni, de csúnyán), ezeket nem jó ötlet összeereszteni az esti bulival. Menjünk inkább biztosra, és jó előre egyeztessünk az orvosunkkal, hogy mit javasol ilyen esetekre: toljuk el a gyógyszer bevételét, esetleg hagyjunk ki egy szemet, stb…

  1. Szoptatás

És harmadik, extra szénhidrát bevitelt igénylő és gyakran előforduló élethelyzetként vegyük ide a szoptatás időszakát is, hiszen szerencsére ez is sok IR-est érint. Míg a várandósság alatt nem feltétlenül kell növelni a szénhidrát adagot, a szoptatással egész más a helyzet.
A szülést követő regenerálás, a kisbabás időszak 0-24 üzemmódja és a szoptatás egyenként is energiaigényes feladatok, együtt meg aztán pláne. Ebből kifolyólag természetesen ilyenkor több szénhidrátot veszünk magunkhoz, és az elosztás is változhat. A legjobb, ha az egyéni napirendhez – már persze, ha már van olyanunk – van igazítva az étrend, de általánosságban azért elmondható, hogy ha valaki 160 grammos étrenden volt a baba előtt, annak kb. 200-220 gramm lesz a reális mennyiség a szoptatás időszakában.

Photo credit: ( Rebecca-louise ) via Visualhunt.com / CC BY

Ezek csak kiragadott példák, de mind olyan “rendhagyó” helyzetek, amikor máris eltérünk az alap 160 grammunktól.
Én egyébként nagy általánosságban 170-180g körül működöm jól. Ti hogy vagytok ezzel?

Photo credit: cafemama via Visual Hunt / CC BY-NC-SA

Facebookpinterestlinkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük