Szóval az úgy volt hogy…
Azt már említettem párszor, hogy nálunk intolerancia miatt a sütőélesztő nem játszik, a régi kovászomtól pedig jó pár hónapja már, hogy búcsút kellett vennem. Hónapok óta játszottam a gondolattal, hogy újat indítok – ezúttal egy kicsit jobban rákészültem és kiokosodtam a témában. Pár hete aztán bele is kezdtem, így mostanra már egész használható kis muníció van a hűtőben, ami ráadásul sokkal jobban működik, mint az elődje, én meg lelkesen próbálgatom az új lehetőségeket… Készült vele eddig kenyér, pizza, most pedig – mentendő a mindjárt lejárót – túróstáska.
Az eredeti recept a Vad-Kovászolók csoportból, Edittől származik – ez úton is köszönet érte -, én csak átszabtam egy kicsit, IR kompatibilisre.
Sütés előtti este előtésztát készítettem:
- 3 ek kovászból,
- 3 dl tejjel és
- 300g fehér tönkölylisztből
Letakarva a pulton éjszakázott, majd másnap reggel ehhez kevertem hozzá
- 3 dl higított tejszínt
- 2 tojást
és összegyúrtam
- 750g liszttel (150g fehér, 600g tk tönköly)
- 1 csipet sóval
- 150g kókuszzsírral
- 100g nyírfacukorral
- és egy csomag vaníliás nyírfacukorral
Dagasztottam, kiolajozott tálban betettem a hűtőbe, mivel csak délután értem rá folytatni a hadműveletet.
Igaz, ez után az intermezzo után jó 2 órát pihent még a tésztám, hogy átmelegedjen és még keljen is kicsit, de a végén nagyon jól megdolgozható lett. Ahogy előzőleg a pizzatésztám is, ez is nyúlik és nem szakad, könnyű formázni, stb.
Ennyit tehát arról, hogy nyírfacukorral nem kel meg a tészta: megkel az, csak nem a xilittől és esetemben mondjuk nem élesztővel. A vadkovászt szemmel láthatóan nem hatotta meg, hogy mitől lett édes a tészta…
Kinyújtottam (talán fél cm vastagra), négyzetekre vágtam és megtöltöttem
- 500g túró
- 4 ek tejföl
- 100g nyírfacukor
- 1 csomag vaníliás nyírfacukor és
- fél cirtom reszelt héjának a keverékével
Batyukat formáztam belőle, tojássárgájával megkentem a tetejét és 200 fokon, gőzös sütőben sütöttem.
Brutális mennyiség lett belőle, összesen 32 db kisebb-nagyobb batyu, átlag 28g CH tartalommal, puhák, finomak.
A család – élén 3 éves minőségellenőrrel – igen lelkes, azért legközelebb azt hiszem, kisebb adag is elég lesz és megpróbálom majd kicsit kikönnyíteni (CH csökkenteni) a tésztát… Ha sikerül, majd hozom azt is. :o)
160_gramm alapok anyagcsere baba CH CHszámolás cukor cukorterhelés diagnózis dúla fogyás Férfi IR GDM GI gyorsCH inzulinrezisztencia IR iretrend IR Nyelviskola IRélet IR és PCOS kivizsgálás lelkipillér nyár PCOS pillérek PoCaKoS PoCaKoS Napló recept reggeli sport szoptatás szénhidrát szülés tapasztalat terhességi diabétesz tünetek vadkovász vajúdás várandósság Ét-rendező édesség élesztőnélkül életmód életmódváltás