




Régi kedvenc hütte-ebéd volt a gulyásleves és a gõzgombóc… Mivel utóbbi általában nem kifejezetten IR-barát, évek óta nem ettem. Nade most! Nekiálltam IR-barátságosítani: tk liszttel és negyedannyival készült, cm szilvalekvárral töltve.
Legalább ennyi jusson idén a hütte-hangulatból. 



Előkészítés | 30 perc |
Sütés/főzés | 30 perc |
Mennyiség | gombóc |
Hozzávalók
Gőzombócokhoz
- 3 dl tej
- 25 gramm élesztő
- 150 gramm fehérliszt
- 350 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 ek cukornak megfelelő édesítő (nálam 1 tk negyedannyi)
- 10 ek szilvalekvár (cukormentes)
- 3 ek vaj (olvasztott)
Vaníliaszósz
- 1 liter tej
- 2 db tojássárgája
- ízlés szerint édesítő
- ízlés szerint vanília
Tálaláshoz
- 4 ek mák (darált)
- 4 ek cukornak megfelelő édesítő (darálva)
Hozzávalók Gőzombócokhoz
Vaníliaszósz
Tálaláshoz
| ![]() |
Elkészítés
- 3 dl tejben felfuttattam 2.5 dkg élesztőt (itt csaltam annyit, hogy egy csipet cukor ment bele, mert spórolni akartam az idővel, amúgy felfutna anélkül is)
- Miután felfutott, 350g tk és 150g sima liszttel, 1 csipet sóval, 1 tojással és kevés negyedannyival lágy tésztát gyúrtam belőle.
- Kb 45 perc kelés után feldaraboltam (10 db lett most belőle, de oszthattam volna kisebbekre is), a darabok közepét 1 kanál cm szilvalekvárral (házi verzió, sütőben készült, csak szilva van benne) töltöttem és gombóccá formáztam. Olvasztott vajjal megkentem, 10-15 perc alatt készre gőzöltem (lábosban, pároló betéten)
- A vaníllia szószhoz a tejet felmelegítettem, vaníliával és negyedannyival ízesítettem, tojássárgájájával besűrítettem. (használhattam volna vaníliás pudingport is)Tálalásnál mákkal és negyedannyival megszórtam. Gulyásleves volt mellé.
A recept megosztása