Idén Valentin napra készítettem ezt a sütit, de – még ha az időjárás szeretné is letagadni – közeleg az eper szezon, friss és igazán érett eperrel pedig csak még finomabb lesz! 🙂
Print Recipe
Epres-Mascarponés piskóta rolád - IR barát módon
A süti mértékkel fogyasztva IR étrendbe illeszthető, teljes kiőrlésű liszttel és hozzáadott cukor nélkül készül - a tejszín és a mascarpone miatt viszont nem elhanyagolható a kalória tartalma, vegyétek ezt is figyelembe!
Elkészítés
A tojásokat ketté választom, a fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját a nyírfacukorral, liszttel és sütőporral simára keverem, majd a két masszát óvatosan összeforgatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítem kb ujjnyi vastagon és 180 C-ra előmelegített sütőben halvány barnára sütöm.
Még melegen lehúzom róla a sütőpapírt, vigyázva, hogy ne szakadjon el a piskótalap, majd visszafektetem a papírra és feltekerem, így hagyom kihűlni.
A krémhez a tejszínt a nyírfacukorral és vaníliával habbá verem, egy részét (kb 100g) félreteszem, a mascarpone-t és a szörpöt/lekvárt óvatosan a maradék tejszínhabba keverem. A megmosott eprekből néhány szemet félreteszek a díszítéshez, a többit apró darabokra vágva a krémbe keverem.
A kihűlt piskótatekercset megtöltöm a krémmel, majd egy megfelelő tálra helyezem. Kívülről a félretett tejszínhabban beborítom és a félretett eprekkel díszítem. Tálalás előtt néhány órát a hűtőben pihentetem.
Megjegyzés
Nagyjából 180g szénhidrátot számoltam a roládra, ez oszlik a szeletek számával.