Keresés
Close this search box.

Advent negyedik vasárnapjára egy beigli receptet hoztam nektek: IR-kompatibilis, zömében lassú CH és élesztő mentes is… :o)

(Az eredeti recept M. Edittől származik a Vad-kovászolók csoportból, én ezt gyúrtam át a magam szempontjai szerint.)

6 rúd beigli elkészítéséhez a sütést megelőző este a következő előtésztát kevertem be:

Ebből egy sűrű massza lesz, ami a konyhapulton, letakarva várja a reggelt (azaz érik 8-10 órát)…
Másnap reggel a követezők kerültek még a tésztához:

Jó alaposan összegyúrtam, lefóliáztam, és ment a hűtőbe pihenni kb egy órát.
Ez után vettem elő és osztottam 6 db egyforma gombócra (340g/db), mindegyikre 133,4g CH-t számoltam.
A 6 gombócból 3 rúd mákos és 3 rúd diós beigli készült – ezekhez a tölteléket szintén előző este készítettem el, és a hűtőben pihenve várták a másnapot.

Mákos töltelék 3 rúdhoz:

A vizet összeforraltam a nyírfacukorral és fűszerekkel, majd hozzá kevertem a mákot, végül a kekszmorzsát és áfonyát. Igen, az aszalt gyümölcs még mindig kerülendő és amúgy gyors CH, de a család szereti, nekem meg nem okoz különösebb problémát azt az 1-2 szemet kiszedni, ha épp ettől a 2g gyors CH-tól ijednék meg az amúgy lassú töltelék közepén. (Nem fogok.)
Ez a massza pihent tehát egy éjszakát, majd szépen 3 felé osztottam, így 160,6g CH-t számoltam rudanként, ergo kb. 294g CH jön ki egy rúd (átlag 820g) mákos beiglire – ebből tovább számolva kb. 35,85g CH/100g mákos beigli.

Diós töltelék 3 rúdhoz:

A tejszínt és tejet a nyírfacukorral és fűszerekkel összeforralom, majd hozzáadom a diót, kekszmorzsát és a vörösáfonyát. Jól elkevertem, és várta sorát másnap reggelig, mikor is 3 részre osztottam. Így rudanként 100,1g CH-t számoltam, azaz összesen 233,5g CH/rúd. Ezek valamivel kisebbek lettek, mint a mákosak, átlag 680 grammosak, így ebből számolva kb. 34,34g CH/100g diós beigli.

A tésztákat a megfelelő méretűre nyújtottam, rásimítottam a tölteléket, majd a széleit kb 1 cm-n visszahajtottam és feltekertem. Ez után először tojássárgájával, majd miután az rászáradt, fehérjével kentem meg. Hűvösben pihent, míg teljesen meg nem száradt a felülete (összesen kb 4 órát), majd ment a 200 fokos sütőbe, barnulásig.

Ez volt az első komolyabb próbálkozásom beigli témában, pláne kovászolt tésztával – megérte a munkát. A végeredmény elég meggyőző lett, szóval tuti nem ez volt az utolsó alkalom, hogy megsütöttem. :o)

A CH adatok persze hozzávetőlegesek: a kész rudak pontos súlyából kell számolni, de nagyságrendileg ekörül alakul a dolog. A viszonyítás kedvéért, a képen látható szeletek kb 35 grammosak, ergo 12g CH/szelet. Persze lehet ezt még CH spórolósabbra is venni, kapásból az aszalt áfonya kiiktatásával, tej helyett tejszín használatával, vagy ha a tölteléket pl kekszmorzsa helyett zabkorpával sűrítjük… (Ettől kifejezetten kalóriaszegény persze még nem lesz, szóval talán jobb is ha az ember nem eszi magát degeszre vele…)

Jó készülődést mindenkinek! :o)

 

160_gramm alapok anyagcsere baba CH CHszámolás cukor cukorterhelés diagnózis dúla fogyás Férfi IR GDM GI gyorsCH inzulinrezisztencia IR iretrend IR Nyelviskola IRélet IR és PCOS kivizsgálás lelkipillér nyár PCOS pillérek PoCaKoS PoCaKoS Napló recept reggeli sport szoptatás szénhidrát szülés tapasztalat terhességi diabétesz tünetek vadkovász vajúdás várandósság Ét-rendező édesség élesztőnélkül életmód életmódváltás

A mathbarbara.hu cookie-kat (sütiket) használ!

Oldalam - sok más honlaphoz hasonlóan - Sütiket (cookie-kat) használ a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk a weboldalhasználatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Te adtál meg számukra, vagy más, általad használt szolgáltatásból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.