PCO vagy PCOS?

Facebookpinterestlinkedin

“Az orvosom azt írta a papíromra, PCO-m van. Akkor ez most PCOS?”

Rengetegszer felmerülő kérdés ez: PCO, vagy PCOS? Honnan lehet pl. tudni, hogy melyikre gondolhatott az orvos?
Nézzük mi a különbség, mit a teendő, ha egyik, vagy másik diagnózist kapjuk:

PCO

 

A PCO betűszó a policisztás ovárium rövidítése: ez annyit tesz, hogy sok apró ciszta – meg nem érett tüsző – található a petefészekben. Egyikben, másikban, vagy mindkettőben. Remekül diagnosztizálható a petefészkek ultrahangvizsgálatával, ami arra viszont nem ad választ, hogy ezek a ciszták miért is vannak jelen?
Ennek több oka is lehet. kezdve azzal, hogy néhány ciszta bármely nőnél előfordulhat, folytatva azokkal a problémákkal, amik megzavarhatják a peteérés normál “lefutását”: ezek közül egy például a PCOS.

 

PCOS

 

A PCOS betűszó a policisztás ovárium szindróma (vagy angolban néha PCOD – polycystic ovarian disease) rövidítése, ami egy sokkal összetettebb problémát takar, melynek a kivizsgálása is komplexebb. A névadás kissé szerencsétlen, hiszen maga a policisztás petefészek csak egy a sok lehetséges tünet közül, és még csak nem is minden érintettnél fordul elő. (Tehát igazából akkor sem lehetsz benne biztos, hogy a tüneteidet nem PCOS okozza, ha az ultrahang egy árva cisztát sem talál.) Itt már egy anyagcsere zavarról beszélünk – így jön képbe az IR, azaz inzulinrezisztencia-, ami megkavarta a hormonokat is, ezért jelennek meg a nőgyógyászati tünetek. 

A PCOS diagnózisa a 2003. óta érvényben lévő rotterdami kritériumok alapján állítható fel. Úgy mint: 

  1. A ciklus/peteérés zavarai (nehezített teherbeesés, vetélés, stb.)
  2. Hiperandrogén jellegű tünetek – esetleg tünetek nélkül is erre utaló laboreredmények:
    bőrproblémák, hajhullás, fokozott szőrnövekedés, hasi hízás, emelkedett tesztoszteron szint… (Természetesen ezekből sem kell, hogy mind meglegyen.) 
  3. Több, apró ciszta a petefészkekben. (Vagy csak az egyikben…)

 

A PCOS kimondható, ha a fenti három kritériumból legalább kettő teljesül, és más hormonális okok kizárhatóak.

 

Kell-e a PCOS-hez inzulinrezisztencia?

 

Az egyik legújabb félreértés, amivel mostanában találkoztam, hogy mivel a PCOS alapja az inzulinrezisztencia, a PCOS csak akkor állapítható meg, ha a labor inzulinrezisztenciát igazol. Namost ez így egy baromi nagy csúsztatás.
A PCOS diagnózisához nem kell semmiféle varázslat, ez konkrétan egy olyan probléma, aminek a gyanúja a legtöbb esetben már kb. “ránézésre” is felvethető – feltéve, hogytudjuk, mit kell nézni. Amihez labor kell, az a tünetek egyéb lehetséges okainak kizárása, a pontos állapot feltérképezése és a javulás ellenőrzése.

Már csak azért is problémás a fenti felvetés, mert elmegy amellett a tény mellett, hogy az inzulinrezisztencia fennállhat és okozhat problémát már akkor is, amikor a labor még nem ad frissen végzett fészbúkendokrinológusok számára is egyértelműen felismerhető leletet. 
A tipikus jelek, mint például az

  • alacsony éhgyomri vércukor
  • éhgyomri alá eső terhelt vércukor
  • magas, a vizsgálat végén sem csökkenő terhelt inzulin

csak néhányak a lehetséges verziók közül. Ezért is ingoványos terület az IR, mert nehéz megmondani, hogy pontosan honnan, milyen értékektől számít annak, milyen eltérések fognak valakinél már tüneteket okozni. (Egyéni érzékenység, ugyebár…)

Magyarul: létezik olyan IR, amit a labor nem mutat ki egyértelműen, és – többek között ezért- a laborral igazolt inzulinrezisztencia nem feltétele a PCOS diagnózisának!

A témában ajánlom még az alábbi riportot, melyben Tűű doktor beszélt a problémáról, diagnózisról és a kezelésről …

Facebookpinterestlinkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük