Mit értünk a PCOS komplex kezelése alatt?

Facebookpinterestlinkedin
Sokat emlegettem mostanában a PCOS komplex kezelését, úgyhogy talán ideje lenne összefoglalnom, hogy mit is értek ez alatt.

Nagyon úgy tűnik, hogy ezt nem lehet elégszer és elég helyen elmondani, hiszen annyi “felvilágisító” munka (blog, cikkek, riportok, klubok, fórumok és csoportok tömkelegébe átvett infó anyagok) ellenére is ijesztően sok lánnyal találkozom, akiknek már jó ideje “kezelik” a PCOS-ét (pl. fogamzásgátlóval, vagy peteérést stimuláló gyógyszerekkel) és nem tudják, mit kellene még szedniük, hogy végre jobban is legyenek, sikerültjön a baba, stb.

A probléma ugye kapásból az, hogy ezek a “kezelések” nem a PCOS egészét veszik célba, csak egy-egy tünetre, részterületre hatnak, legtöbbször azt is csak addig, amíg épp aktuálisan szedik az adott gyógyszert.

Ezzel szemben a PCOS komplex – vagy ha úgy tetszik, holisztikus  – kezelése a személyre szabott harmonizálást, a felborult egyensúly helyreállítását célozza.  Ennek a fő területeit jelöli jelöli a sokat emlegetett “4 pillér”: a személyre szabott étrend, a rendszeres sport, lelki munka, és szükség esetén ezek gyógyszeres kiegészítése. Bővebben:

  • Mindezek alapja a korrekt differenciáldiagnosztika. Azaz alapos kivizsgálással el kell különíteni – és célzottan kezelni – az esetleg fennálló társbetegségeket (pl. pajzsmirigy problémák).
  • Ennek során nem csak a labort, de a tüneteket és a családi előzményeket is figyelembe kell venni például az inzulinrezisztencia megállapításához.
  • Ezzel egyidőben – vagy ha lehet még előbb is – fel kell térképezni az életmódi szokásokat, lehetőségeket és motivációkat.
  • Elvégezni a szükséges változtatásokat: az állapotnak, céloknak, lehetőségeknek megfelelően egyénre kell szabni az étrendet és az edzéseket is.
  • Ha az eredmények alapján szükséges, meg kell találni az inzulinérzékenyítő szerek közül azt (gyártmányt, adagolást), ami az adott páciens számára a legmegfelelőbb.
  • A testi “karbantartáson” kívül foglalkozni kell a lélekkel is: a PCOS ezer meg egy lehetséges szálon függ össze a lelki folyamatokkal – legyen ez stresszkezelés, traumák feldolgozása, vagy épp a csorbult nőiség helyreállítása – , test és lélek oda-vissza hatnak egymásra.
  • Ezek után pedig időt kell adni a helyzet rendeződésére, újra és újra a változó állapothoz igazítva a kezelést.

Forrás itt.
Facebookpinterestlinkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük