Ez most akkor PCOS?

Facebookpinterestlinkedin

Régebben volt már egy összefoglaló itt arról, hogy nagyjából hogyan zajlik a PCOS diagnosztizálása, mi az (a minimum), amit komplexnek kivizsgálásnak tekinthetünk. Az utóbbi időben viszont egyre többször futok bele megint ehhez kapcsolódó kérdésekbe, gondoltam, vegyük elő a témát újra:

Mindenképp tudni kell, hogy a PCOS-t a tudomány jelen állása szerint akkor mondják ki, ha a 3 rotterdami kritériumból legalább 2 fennáll, és kizárható, hogy ezeket más betegség okozza.

Ezek:

  1. A ciklus/peteérés zavarai (esetleg nehezített teherbeesés, vetélés, stb)
  2. Hiperandrogén jellegű tünetek: bőrproblémák, hajhullás, fokozott szőrnövekedés, hasi hízás… (Természetesen ezekből sem kell, hogy mind meglegyen.)
  3. Több, apró ciszta a petefészkekben. (Vagy csak az egyikben…)

Ezekből kell tehát kettő ahhoz, hogy PCOS-ről kezdjünk beszélgetni. Mindebből az következik, hogy van olyan, akinek rendszeres ciklusa van, esetleg több gyereke is, mégis PCOS-es. Olyan is van, akinek gyönyörű dús haj adatott és egy fia kellemetlen szőrszál sem, mégis PCOS-es. És olyan PCOS-es is van, akinek egy darab ciszta sincs a petefészkében.

Ha tehát bárki a “magának nem lehet PCOS-e, mert nem elég kövér/szőrös/kopasz/van ciklusa/nincs cisztája” tengely mentén próbál érvelni nekünk, akkor nyugodtan ébredjen fel a gyanú: emberünk alapjaiban nem tudja, hogy miről beszél.

És akkor néhány példa a mostanában is felbukkanó kedvenceim közül:

“A nőgyógyászom UH alapján kizárta a PCOS-t”

Gratulálunk neki. Mivel a mondat általában véletlenül sem egy hosszadalmasabb, cikluskövetéses megfigyelést takar, hanem azt, hogy egyszer jól megnézte a pácienst, az egyetlen dolog, amit UH alapján ki tud zárni, az a ciszták jelenléte. De mivel ezekről tudjuk, hogy nem kötelező kellékek, örülhetünk, hogy nincsenek, de kizárva még nincs semmi.

“Tüneteim vannak, de minden labor értékem rendben”

Ennek megkülönböztetett esete, mikor az illető mondjuk két éve nem menstruál, a doki meg elhajtja, hogy a hormonjai rendben vannak… Csókolom, ami rendben van, az nem csinál tüneteket. Ha pedig tünetek vannak, annak általában okai is szoktak lenni.

Ha a “rendben vannak” alatt azt értjük, hogy semmi sem lóg ki a referencia tartományból, akkor jó ha tisztában vagyunk vele, hogy ezzel még csak a durva eltérést szűrtük ki. Hátra viszont azért még ne dőljünk, az, hogy a kereteken belül optimálisak-e a hormonok, egy teljesen más kérdés. És ha PCOS-es tüneteket produkál valaki, akkor élhetünk a gyanúval, hogy épp nem optimálisak… Például ezért kritikus pont, hogy olyan orvost találjunk, aki a papíron szereplő értékeken kívül minket is lát az asztal túloldalán, és képes a leletet a mi egyéni esetünkre értelmezni.

“PCOS-em van, de az IR-t szerencsére kizárták.”

Na ez még egy bűvös mondat. Ha figyelembe vesszük, hogy IR-re való hajlammal genetikai okokból a lakosság kb fele rendelkezik, kicsit merész is. Az alapvető gond vele mégis az, hogy ha egy kicsit jobban belemászunk, általában kiderül, hogy itt is csak annyiról van szó, hogy csináltak egy vércukor terhelést – sokszor inzulin nélkül – és mivel minden a határértékeken belül volt, ki is pipálták a dolgot.

Félreértés ne essék, az mindenképp jó dolog, ha a laborértékeink még nem lógnak ki a keretek közül, de ha szeretnénk, hogy ez így is maradjon (meg mondjuk, hogy a tüneteink is javuljanak), akkor ennél több kell: arányokat és összefüggéseket is látnunk kell. Kezdő laikusként erre elég kicsi az esély, ha tehát felmerül a PCOS gyanúja, az inzulinterhelésünkkel is mindenképp olyan orvost keressünk fel, aki  a terület specialistája és tudja, mit kell nézni. Hiába lenne megnyugtató, ne álljunk meg az első “felmentő” ítéletnél, ettől ugyanis a problémák, amik miatt orvoshoz fordultunk még nem tűnnek el…

És ha már tünetek – íme egy szemléletes kis szösszenet arról, hogy ezek hogyan változhatnak:

(forrás: pcos.hu )

10246562_694260740620761_6233292097151178850_n.jpg

Facebookpinterestlinkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük