Alapok 5 – Merre induljunk?

Facebookpinterestlinkedin

Hogyan tovább, ha az ember gyanakodni kezd…?

Tekintettel arra, hogy egy olyan dologról beszélünk, amire nemtől és életkortól függetlenül a lakosság felének lehet genetikai hajlama és hihetetlenül változatos tüneteket tud produkálni, én azon a véleményen vagyok, hogy ha bármilyen okból felmerül a gyanú, akkor utána kell járni. Akár magán utakon is, ha megteheti az ember. Rengeteg bajt és fájdalmat előzhetünk meg vele, ha mondjuk nem 40 kiló túlsúlynál vagy az 5. elvesztett baba (sikertelen lombik…) után kezdünk el vizsgálódni.

Az IR és a PCOS endokrinológiai terület.

Azt viszont jó, ha észben tartjuk, hogy bizonyos tekintetben orvosnak lenni is épp úgy egy szakma, ahogy a fodrász, vagy az autószerelő: Vannak jobbak és kevésbé jók. Pláne egy ilyen “ingoványos” területen, mint az IR. Hozzáértő endokrinológus tekintetében tájékozódjunk sorstársaktól, pl az Alapítvány FB oldalán, vagy csoportjában.

Ő a tünetek felmérésén és a családi anamnézis (volt-e pl cukros, szívbeteg, meddő, stb a családban…) áttekintésén kívül feltehetőleg a következő leleteket fogja kérni (illetve segítség lesz számára, ha valamelyik esetleg már rendelkezésre áll és nem régebbi 6 hónapnál):

 • Inzulinterhelés: Célravezető a 3 pontos vérvétel. Ez annyit tesz, hogy a vizsgálat során háromszor vesznek vért az embertől, az éhgyomri szúrás után 75g glükózból készült oldatot kell meginni (citrom nélkül ihatatlan), majd várni 2 órát. Vért vesznek majd 60 és 120 percnél is. Ami fontos: mindenképp KELL az inzulin is, mind a 3 ponton! Nem csak az éhgyomri, és nem csak a cukor. A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni, vizet inni ELŐTTE lehet/kell. A vizsgálatnak kora reggel kell történnie, nem csak azért, mert később már ájuldozik az ember ha nem evett, hanem azért is, mert ennek – mármint az ájulás – kivédésére különböző folyamatok indulnak be a szervezetben, amik befolyásolják a leletet! A vizsgálat ideje alatt nincs evés, de ivás se, és mozogni sem szabad (tehát 2 órát ül az ember és nem megy el közben mondjuk a postára), ugyanis ezek is befolyásolják a kapott értékeket.
 • Női hormonok (értelem szerűen, nők esetében): LH, FSH, ösztradiol, progeszteron, prolaktin és tesztoszteron. Jó, ha tudjuk időzíteni, pl a ciklus 3. napjára. (Ha nincs ciklus, akkor az időzítés kimarad.)
 • Pajzsmirigy hormonok: TSH, T3, T4, A-TPO, A-TG
 • És jól jön egy nőgyógyászati ultrahang is
 • Ezen kívül hasznos lehet egy teljes vérkép, vas és D vitamin (!) meghatározással

Ezekből már valószínűleg el lehet indulni. DE!

Megeshet, hogy az orvos további vizsgálatokat kér (pl 30 perces inzulint is), vagy valamit ezek közül nem kér. Ezen tehát ne lepődjünk meg, ő tudja, hogy mit szeretne látni, ezért nem biztos, hogy érdemes előre külön laborokkal készülni. Illetve azt érdemes észben tartani, hogy terheléses vérvételt 3 hónapnál hamarabb nem ajánlott ismételni. (Hacsak a kezelőorvos kifejezetten másképp nem kéri.)

Férfiak esetében a helyzet egy kicsit bonyolultabb. Náluk PCOS helyett az IR következményeként sokszor társbetegségek alakulnak ki (tünetekért katt ide), amikből következtetni lehet és amiket szintén vizsgálni, kezelni kell. Ilyen lehet a magas vérnyomás, a metabolikus szindróma, a magas vérzsír értékek, de szintén felléphetnek pajzsmirigy problémák is. Náluk tehát még inkább indokolt, hogy már az elején szakorvos kérje be a kívánt laborokat egy alapos kivizsgálás részeként. Különösen, ha termékenységi problémák is felmerülnek. (Bizony fiúk, az IR nálatok is odahat…)

Ez tehát első körben az orvosi rész…

A továbbiakban fontos lesz még egy látogatás hozzáértő dietetikusnál, aki jó esetben testösszetételt is tud mérni, és szükség lehet – legalább a kezdetekhez – egy jó edző segítségére is.

Mikor menekülj/gyanakodj, hogy nem a megfelelő orvossal van dolgod?

 • Ha csípőből közlik veled, hogy te nem lehetsz IR-es/PCOS-es mert:
  • nem vagy olyan alkat,
  • nincsenek cisztáid,
  • van már gyereked,
  • nincsenek durva külső tüneteid,
  • esetleg mert a kisnyúl szőrös.
 • Ha az orvos rögtön, automatikusan fogamzásgátlót, petefészek stimulációt, esetleg műtéti megoldást (drilling) javasol.
 • Ha ránézésre közli veled, hogy nem lehet majd gyereked…
 • Ha elküld azzal, hogy ezzel a dologgal ráér majd akkor foglalkozni, ha babát szeretnél
 • Ha szerinte inkább örülnöd kéne, ha nincs ciklusod
 • Ha egy árva szót sem ejt arról, hogy a gyógyszeres kezelésen kívül neked mit kell tenned magadért. (És feltétlen tájékozódj tovább, ha csak homlyos utalásokat kaptál.)

 (Ezek a tipikusan puffogtatott szövegek lányok számára. Fiúknál nem tudom, mi a helyzet, de jöhetnek kommentben az aranyköpések.)

Igen, jól sejted, elfogyasztottam néhány orvost, mire jó helyre kerültem.

Ha tehát a fenti szövegek valamelyikébe botlottál, és az állapotod rejtélyes módon azóta sem javult, akkor a hiba nem a te készülékedben van.

Photo via Visualhunt.com

Facebookpinterestlinkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük