Alapok 6 – A kezelésről

Facebookpinterestlinkedin

Mielőtt rátérnék a lényegi részekre, menjünk még egy kicsit vissza az IR és a PCOS kapcsolatához, illetve ahhoz, hogy utóbbi miért nem kezelhető az előbbi nélkül.

A témában több nagy kedvencem is van, amikbe újra és újra belefutok az Alapítványhoz forduló lányok történeteiben. Az egyik ilyen, amikor a nőgyógyász metformint ír a PCOS kezelésére, de megnyugtatja a pácienst, hogy IR-e nincsen.

Namost oké, tegyük fel, hogy az illető orvos nem fogadja el alapfelvetésünket (nincs PCOS IR nélkül). De akkor tessék mondani, mire írunk inzulinérzékenyítő gyógyszert, és mégis mitől várjuk a pozitív hatást, ha közben azt állítjuk, hogy a probléma, amit gyógyszerezünk, nem áll fenn?

És ha már az inzulinérzékenységet babráljuk, akkor tegyük hozzá, hogy a gyógyszeres kezelés önmagában nem sokat ér – vagy legalábbis elenyésző a hatásfoka azzal szemben, amit a megfelelően beállított életmód (étrend, sport) mellett bír produkálni. Erről azonban valamiért viszonylag kevesen hallanak.

Ez engem mindig elgondolkodtat, vajon miért van így? Az orvosok ilyen keveset tudnának úgy általában erről a témáról (igen, amúgy arról a metforminról beszélünk, amit cukrosok kezelésére is használnak…), vagy nem érzik elég fontosnak kiemelni? Létezik, hogy így 2015-ben kellemetlen elmondani a páciensnek, hogy amíg nem változtat azon az életvitelen, ami a problémái kialakulásához vezetett, addig a megoldást sem nagyon fogja megtalálni? Újdonság lenne, hogy ha az ember egészséges életet akar, ahhoz úgy is kell élnie?

Az IR kezelésének alapvető pillérei a tudatos táplálkozás, a rendszeres sport és a lelki egészség (stresszoldás pl.) Akkor voltaképp min is vagyunk meglepődve? Vállalhatatlan lenne azt tanácsolni a páciensnek, hogy törődjön az egészségével? (És ehhez esetleg még némi útmutatást is tudni adni, hogy ne a magazinok “így fogyj le 3 méretet 2 nap alatt” és a “feszes idomok 5 nap alatt, erőfeszítés nélkül!” kategóriájú cikkei adják a fő támpontot?)

Szóval, elérkezdtünk a 4-es kezelés pilléreihez, amiről még sok szó fog esni, és most már azt is tudjuk, hogy ez az IR kezelése is egyben. (ábra ismét az Alapítványtól)

Van tehát egy anyagcsere problémánk, amibe alapvetően 2 oldalról tudunk beleavatkozni: a bevitt energia, vagyis az étrend oldaláról, és a felhasznált energia, vagyis a sport oldaláról. Ha szükséges, a kettő optimalizálásához segítségül lehet hívni különböző gyógyszereket, amik önmagukban azonban nem jelentenek megoldást. Mindezeket pedig meghatározza a lelkünk állapota, hiszen mind az IR-nek, mind a PCOS-nek komoly lelki vonzatai vannak. És itt most ne csak a vígaszevésre meg csokirohamokra gondoljunk, konkrétan laborleleteken követhetőek a stresszesebb periódusok… A többi pillér legyen bármilyen tudatosan és pontosan felépített is, áll és bukik a lelki folyamatokon.

Az alábbi ábra tetejébe szívem szerint beírnám az 5. pillért: szükség van az agyunkra is. Anélkül ugyancsak elveszettek lennénk ebben a helyzetben…

a-kezeles-4-pillere.png

Facebookpinterestlinkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük