Alapok 3 – A PCOS

Facebookpinterestlinkedin

A PCOS egy tünet-együttes neve, tipikus női probléma, amely nagyjából minden 10. nőt érint ilyen vagy olyan formában – mégis nagyon kevesen ismerik. Az elnevezés egy kissé félrevezető, hiszen a “policisztás ovárium szindróma” csupán az egyik – nem is mindig jelenlévő – tünetre utal, a sok, apró cisztára a petefészekben. Megtévesztő már csak amiatt is, hogy egy nőgyógyászati jelenséget emel ki, holott  nem a petefészek beteg, maga a probléma ennél sokkal szerteágazóbb, belgyógyászati, diabetológiai, endokrinológiai szakterület. A PCOS hátterében ugyanis egy anyagcsere-zavar, az inzulinrezisztencia (IR) áll, ami férfiaknál és nőknél egyaránt jelentkezhet.

Magát a szindrómát jelenleg a rotterdami kritériumok alapján mondják ki, PCOS-ról beszélünk, ha az alábbi 3 pontból legalább 2 teljesül:

  • Peteérési vagy menstruációs zavar (rendszertelen a havivérzés vagy a ciklus során nem figyelhető meg peteérés)
  • Férfihormon-túlsúly tünetei (aknés bőr, erőteljesebb szőrnövekedés, hajhullás, hasra történő hízás) vagy laboratóriumi jelei (pl.emelkedett tesztoszteron szint)
  • Policisztás ováriumok észlelése ultrahanggal (mindkét petefészekben 8-10 mm-es kis ciszták találhatók, amelyek gyöngyfüzérszerűen helyezkednek el)

amennyiben más endokrin betegség kizárható.” (forrás: http://pcos.hu/)

Ez tehát azt jelenti, hogy bőven lehet az ember lánya PCOS-es anélkül, hogy egy fia cisztája is lenne. Ehhez képest viszonylag sokakkal találkozni, akik tankönyvi tüneteket produkálnak, mégis “ultrahang alapján kizárta náluk az orvos a PCO-t.” (Érdemes megnézni a tünetekhez linkelt kérdőívet…)

Itt álljunk meg egy pillanatra, még ha szőrszálhasogatásnak tűnik is: van különbség PCO és PCOS között.

Előbbi egy tünet, sok apró ciszta a petefészekben, amit több dolog is okozhat – például a PCOS.

A PCOS pedig egy szindróma, aminek nem feltétele a ciszta, tehát az odáig szuper, hogy a PCO-t kizártuk, de hátra azért még ne dőljünk. A ciszták általában jönnek-mennek: ha valakinél épp jelen vannak, az nem azt jelenti, hogy 2 hónap múlva is ott lesznek, és fordítva: attól, mert tavaly az orvos nem látott semmit, nem biztos, hogy most is ez lenne a helyzet.

És ha már itt tartunk, a ciszták okozzák általában a legkevesebb problémát, a háttérben zajló folyamatokhoz képest.

Kép: https://www.facebook.com/pcosszivugyalapitvany/photos/a.172456606134513.35601.142835695763271/1139621116084719/?type=3&theater

Facebookpinterestlinkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük