Tiramisu – IR-, gyerek- és kismamabarát módon

Sokak kedvencének egyszerű de nagyszerű változata. :o)
A recept átalakításának első apropója az inzulinrezisztencia miatt bevezetett szénhidrátszámolós étrend (IR-étrend) volt – első lépésben így került a babapiskóta helyére a teljes kiőrlésű liszttel és nyírfacukorral készülő piskóta. Később aztán ismét újra kellett gondolni a receptet (tekintettel arra, hogy az elmúlt 5 évben vagy kismamaként ettem volna, vagy kisgyerek is szeretett volna kapni belőle, vagy ezek kombinációja) – így kikerült belőle a nyers tojás és a koffein is. És ha a piskótánkat teljes kiőrlésű (tönköly)liszt helyett gluténmentes zabliszttel készítjük, még gluténmentes is lesz a tiramisunk.

 

Print Recipe
Tiramisu - IR-, gyerek- és kismamabarát verzió
Teljes kiőrlésű liszttel, hozzáadott cukor, nyers tojás és koffein nélkül. Akár gluténmentesen is.
Fogás Desszert
Konyha Italian
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 15 perc
Pihentetés 10-12 óra
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Desszert
Konyha Italian
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 15 perc
Pihentetés 10-12 óra
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A tojásokat szétválasztom, sárgáikat a nyírfacukorral habosra keverem, majd hozzá adom a lisztet és a sütőport. A fehérjéket a sóval kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a masszába. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt tepsire terítem, előmelegített sütőben, 180 fokon - kb. 15 perc alatt-megsütöm.
  2. Míg sül, főzök egy nagy adag koffeinmentes kávét, amit tálba öntök, pár csepp steviával és rumaromával ízesítek. A kész piskótát még melegen lehúzom a sütőpapírról, majd "babapiskótányi" darabokra vágom.
  3. A krémhez a habtejszínt a nyírfacukorral és vaníliával habbá verem, majd egy nagy tálban összeforgatom a mascarpone-val.
  4. Egy mélyebb üvegtálban rétegenként leteszem a kávéba mártott piskóta darabokat és a krémet, úgy, hogy a legfelső réteg piskóta fölé is jusson a krémből. Befejezésként egyenletesen megszórom cukrozatlan kakaóporral és kb egy éjszakát (10-12 órát) hűtőben pihentetem.
Megjegyzés

Ebből a mennyiségből nekem - szeleteléstől függően - 9-12 adag jön ki.

Mivel teljeskiőrlésű liszttel és nyírfacukorral készítettük, így a tiramisunk IR-barát, azaz inzulinrezisztens és PCOS-es étrendbe illeszthető. A szénhidrátok felszívódását tovább lassítja a tejszín és a mascarpone zsírtartalma. Az egész nagyjából 190g számolandó szénhidrátot tartalmaz, így az adagonkénti szénhidráttartalom sem lesz túl magas. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy a kalóriatartalma az IR-barát átalakítás ellenére sem alacsony. Tartsunk mértéket, bármennyire is eteti magát. 🙂

A recept megosztása

2 Comments

  1. Klara

    Huu, de jol hangzik, nagyon megkivantam, amint időm lesz, kiprobalom 🙂 ha mar szoba kerul, hogy gyerekbarat fozes: mikortol lehet bevezetni babaknak az etrendbe az edesitoket (elsosorban a cukoralkoholokra gondolok, azokon belul is az ertritre, a xilitnel mar a szoptatas alatt kiderult, h nem birja, felfujja)? Köszi előre is 🙂

    1. mathbarbara

      Kedves Klára,
      xilit, eritrit, stevia általában 1 éves kor után vezethető be, apránként és figyelve a baba reakcióit.
      Mértéket azért ezekkel sem árt tartani, nade a cél nem is az, hogy fölöslegesen sok édességhez szoktassuk a gyerekeket. 😉 Bővebben is kitérek majd ezekre nemsokára egy készülő posztban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.